het koor

In de Waalse kerk

Het Hollands Vocaal Ensemble Amsterdam is een kamerkoor voor gevorderde zangers. Het koor stelt zich ten doel een uitgebreid koorrepertoire onder de aandacht van een groot en breed publiek te brengen. Het repertoire omvat daarom werken uit alle mogelijke stijlperiodes, bekende werken en minder bekende werken. Het ensemble, in 1985 opgericht door Cees Rotteveel, staat momenteel onder leiding van Fokko Oldenhuis en voert gemiddeld drie programma’s per jaar uit. Het HVE heeft in de loop der jaren een schare trouwe luisteraars opgebouwd: een concert van het Hollands Vocaal Ensemble is altijd iets bijzonders.

In 2009 voerde het HVE een reeks nieuwe werken voor koor en elektronica uit. In nauwe samenwerking met de componisten Jorrit Tamminga, Barbara Woof, Paul Bruinen en Michèl Koenders leverde het HVE een unieke bijdrage aan de onalledaagse klank van deze experimentele composities. Het programma werd uitgevoerd in Den Bosch, Den Haag, Utrecht en Amsterdam.

In 2010 voerde het HVE samen met orkest The Northern Consort de Johannes-Passion van J.S. Bach uit. Een zeldzaam mooie productie, ten gehore gebracht in Rotterdam en Amsterdam, beide keren voor een uitverkochte zaal.

Eveneens in 2010 vierde de Stichting Noorderkerkconcerten haar tienjarig jubileum. In een reeks concerten onder de noemer ‘Music, Space and Architecture’ toonde het HVE zijn veelzijdigheid.

In het kader van deze Noorderkerk-jubileumserie zong het Hollands Vocaal Ensemble muziek uit het Venetië van rond 1600, in samenwerking met Ensemble Barocco Locco: prachtige muziek. Tevens bracht het HVE het nieuwe klankstuk ‘Canti spezzati’ van de jeugdige componist Rens Tienstra ten gehore. Dit werk was speciaal geschreven met het oog op de architectuur en de akoestiek van de Noorderkerk. Ook hier werd de instrumentale begeleiding verzorgd door Ensemble Barocco Locco.

In 2010 vierde het HVE zijn vijfde lustrum. Ter gelegenheid hiervan werd met Erik van Nevel, de Vlaamse autoriteit op het gebied van de barokmuziek, werken van Le Fébure, Sweelinck en Mangon ingestudeerd. Een deel hiervan werd in 2011 uitgevoerd, in combinatie met het heel andere klankidioom van Messiaen.

Al met al een mooie palmares. Dat kan ook niet anders, het Hollands Vocaal Ensemble bruist van ambitie en energie en staat onder leiding van een enthousiaste, veelgeprezen dirigent.

In de Waalse kerk

Sopranen Alten Tenoren Bassen
Vera Caland Sandra Boersma Bart van den Ende Peter van Dorp
Freya Elders Titia Bredée Gerben Groeneveld Jandirk Hoekstra
Judith van de Kreeke Cunera Buijs Stephen Helms Egbert Mulder
Corine van der Loos Jeannine Caland Jan Krimp Jan Nobel
Miranda Rümke Ursula Lange Adrien Kuijten Aad Olijerhoek
Hélène Sanders Marieke Linders Vincent Kuin Johannes Snijder
Gertien Smits Hetty Visser Ino Sohl Thijs Timmermans
Mirtele Snabilie Lydeke Waardenburg
Hanna Wapenaar
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s